Krátené dodávky plynu do SR začali podľa SPP približne po polroku rásť

12.03.2015 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) - Od začiatku septembra 2014 krátené dodávky zemného plynu smerujúce z Ruskej federácie na Slovensko sa začali koncom minulého týždňa zvyšovať. "Dodávky začali rásť v piatok (6. 3.) zhruba po polroku," potvrdil pre TASR hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Michal Holeš.

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Pavol Pavlis (Smer-SD) na pôde svojho rezortu 27. februára tohto roku po mimoriadnej pracovnej porade s generálnymi riaditeľmi spoločností SPP a Eustream Štefanom Šabíkom a Rastislavom Ňukovičom oznámil, že "dodávky plynu z Ukrajiny na Slovensko sú stabilné, aj keď sú krátené približne o 38 %. Plynové zásobníky sú naplnené asi na 40 %," podotkol.

Pavlis vtedy zároveň informoval, že v súvislosti s dodávkami plynu na Slovensko sa nemusia v SR prijímať žiadne krízové opatrenia. "Plyn pre obyvateľov, pre školy, nemocnice a priemysel bol, je a aj naďalej bude. Všetky opatrenia prijaté pred zimnou sezónou sú 100-% funkčné a nie je absolútne žiadny dôvod na obavu," ubezpečil minister.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., je najvýznamnejším dodávateľom plynu na Slovensku, ktorý priamo nadväzuje na takmer 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom MH SR.
 

Vyberte región